Związek z roślin chroni przed śmiertelnym promieniowaniem

15 października 2013, 09:42

3,3’-diindolilometan (DIM), związek powstający w organizmie po spożyciu roślin krzyżowych, np. kapusty czy kalafiora, chroni przed skutkami kontaktu ze śmiertelnymi dawkami promieniowania gamma.



Wyizolowano białko odpowiadające za korzystny wpływ ćwiczeń na mózg

14 października 2013, 07:48

Naukowcy wyizolowali białko, którego poziom rośnie podczas treningu wytrzymałościowego. Gdy podano je niećwiczącym myszom, doszło do włączenia genów sprzyjających zdrowiu mózgu i wzrostowi nowych nerwów/synaps zaangażowanych w pamięć i uczenie.


Partnerstwo ponadgatunkowe

10 października 2013, 06:38

Nowozelandzkie orki karłowate (Pseudorca crassidens) i delfiny butlonose (Tursiops truncatus) nawiązują długoterminowe porozumienia. Zapewne razem łatwiej im odstraszać drapieżniki czy znajdować pożywienie.


Proteza, która porusza się jak prawdziwa noga

26 września 2013, 09:31

Amerykańscy badacze opracowali nowy typ protezy, w ramach której ustanawia się połączenie między własnymi nerwami pacjenta a urządzeniem. Nerwy przekierowuje się do wybranego miejsca uda, a urządzenie wykrywa mimowolne ruchy mięśni (sygnały elektromiograficzne, EMG) i następnie przekłada je na ruchy kolana i kostki sztucznej nogi.


Powiązania między antydepresantami a cukrzycą typu 2.

25 września 2013, 10:58

Lekarze powinni zachować czujność, przepisując antydepresanty, ponieważ mogą one stwarzać ryzyko cukrzycy typu 2.


Od 1870 r. przeciętny wzrost Europejczyka zwiększył się o 11 cm

2 września 2013, 09:41

Między połową dziewiętnastego wieku a rokiem 1980 przeciętny wzrost europejskiego mężczyzny powiększył się o 11 cm.


Co z tą wodą?

28 sierpnia 2013, 13:16

Karły typu M to bardzo obiecujące obiekty badań. Są najbardziej rozpowszechnionym typem gwiazd w Drodze Mlecznej, a z analiz przeprowadzonych przez NASA wiemy, że 6% tych gwiazd posiada planety w ekosferze


Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów

22 sierpnia 2013, 21:07

To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla


Protezy coraz doskonalsze

3 czerwca 2013, 11:59

DARPA (Defense Advanced Research Project Agency - Agencja Badawcza Zaawansowanych Projektów Obronnych) i Case Western University (CWU) prowadzą badania nad protezami, które kontrolowane są przez nerwy kończyny. Dotychczas stosowane elektroniczne protezy kontroluje się za pomocą elektrod odbierających sygnały z mózgu lub rdzenia kręgowego.


Wiemy, dlaczego tygrys jest biały

24 maja 2013, 08:35

Rzadko spotykane białe tygrysy występują obecnie głównie w ogrodach zoologicznych. Jak się okazuje, ich jasne wybarwienie futra jest spowodowane zmianą w pojedynczym genie


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy